Juni Joris

Sint Joris heeft een heel eigen opleidingsstructuur.

Leerlingen die lid worden van Sint Joris beginnen over het algemeen als ze 9 jaar zijn (groep 5 van de basisschool). Zij kiezen dan een instrument en kunnen van het begin af aan meedoen met het jeugdorkest. Dat met deze leeftijd gestart wordt, is niet voor niets: over het algemeen zijn de kinderen dan klaar met het wisselen van hun melktanden. In het geval van blaasinstrumenten is dit belangrijk; op het moment dat voortanden nog ontbreken, is het erg lastig een blaasinstrument goed te bespelen. Een slagwerker is vaak nog te klein om het instrument te kunnen dragen tijdens een show of parade.

De leerlingen starten hun opleiding met de methode “Unisolo A”. Dit is een landelijke methode, erkend door de KNMF. Ze beginnen met zowel theorielessen als praktijklessen. Na +/- 1 ˝ jaar hebben ze hun theorie-examen A gehaald. Ze mogen dan meedoen aan de exercitielessen waarin ze leren hoe hun houding moet zijn bij het lopen van parades en shows. Na ongeveer 2,5 jaar hebben zij ook hun praktijkexamen A gehaald. Vanaf dan mogen zij meerepeteren met het hoofdkorps, zowel muziek als show. Als zij de nummers van de streetparade kennen, mogen zij daarin ook meelopen met het hoofdkorps.

 

Vervolgens volgt het theorie-examen B en dit examen is nodig om deel te kunnen nemen aan het hoofdkorps. Het streven is dat de leerlingen klaar zijn met de theorie als ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Ondertussen wordt de praktijkopleiding B/C voortgezet. Sint Joris heeft bewust voor een combinatie van niveau B/C gekozen en in dit opzicht is dit gedeelte van de praktijkopleiding dan ook niet landelijk. Het examen B/C bestaat uit de nummers die het hoofdkorps op dat moment speelt. Gemiddeld doen de leerlingen een jaar over dit gedeelte van de opleiding.

Op het moment dat ze hun B/C examen gehaald hebben, wordt hen een uniform aangemeten en mogen zij meespelen met het hoofdkorps bij officiële optredens.

In totaal zijn de leerlingen ongeveer 4 jaar bezig voordat ze volledig deel uitmaken van het hoofdkorps.

Elk voorjaar gaan de leerlingen een dagje op stap met elkaar. Dit kan bijvoorbeeld een dagje Efteling zijn of een ander leuk attractiepark.

Wil je bij een repetitie komen kijken? of wil je direct lid worden neem dan contact met ons op.